Ulft, Netherlands

Theater met oorlogsverhalen uit Oost Gelre

Ze hebben er in Lichtenvoorde twee jaar op moeten wachten, maar komend weekend wordt de voorstelling ‘Spiegelingen’ met oorlogsverhalen uit Oost Gelre eindelijk opgevoerd. Het is een grootschalige theaterproductie ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid.
Davie Klein Gunnewiek | 12 mei 2022 10:25 | Aangepast op 12 mei 2022 10:25
“Het idee voor een grote theatervoorstelling rond het thema’ vrijheid’ ontstond al in 2018, nadat het bevrijdingsvuur op 5 mei in Lichtenvoorde aankwam”, zegt voorzitter Walter Leemreize van de Stichting 4 & 5 mei Lichtenvoorde. Daarop plaatste de stichting een oproep, waarbij acteurs, zangers, dansers en koren in de hele gemeente Oost Gelre werden gevraagd om mee te doen. “Het aantal aanmeldingen overtrof onze stoutste verwachtingen”, aldus Leemreize. “Toen hadden we nog niet eens een verhaal klaar, maar wel een groot aantal spelers die bereid waren om mee te doen.”

Dat verhaal werd een aantal maanden later op papier gezet door Silvoldenaar Theo Soontiëns. Hij schreef de teksten voor de theatervoorstelling en dook de archieven in op zoek naar oorlogsverhalen uit de gemeente Oost Gelre. “Hij maakte een geweldig script dat eind 2019 klaar was”, vertelt Leemreize. “We waren er helemaal klaar voor en de eerste repetities werden opgestart, maar toen kwam corona.” De plannen konden voor een langere tijd de ijskast in. “Het was lastig om de mensen die zich hadden opgegeven enthousiast te houden, maar het is ons gelukt”, zegt Leemreize. Twee jaar later kan ‘Spiegelingen’ alsnog worden opgevoerd in de Hamelandhal in Lichtenvoorde.

Bommenwerper neergestort op terrein Zwarte Cross
Eén van de indrukwekkendste scenes uit de voorstelling is de begrafenis van drie Engelse en één Canadese piloot die met hun bommenwerper neerstortte in een weiland, waar vele jaren later het hoofdpodium van de Zwarte Cross zou staan. “Het was extreem koud, -27 graden, en Lichtenvoorde had te maken met een zware sneeuwstorm”, vertelt Roland Bonsen van de Stichting 4 & 5 mei Lichtenvoorde. “Het zou wel eens kunnen dat het vliegtuig daardoor een mankement kreeg, waardoor hij is neergestort. Zover wij weten is de bommenwerper niet neergehaald door een nachtjager of een afweersysteem.”

Dominee werd opgepakt
Drie dagen later vond de begrafenis van de bemanning plaats. Lichtenvoorde liep er in die tijd massaal voor uit. In de voorstelling ‘Spiegelingen’ is deze begrafenis ook te zien en komt de toespraak van dominee Van Dongen voorbij. “Dat was een voorzichtige, maar een nogal provocerende toespraak”, zegt Bonsen. “NSB-burgemeester Lamers kwam die dag kennismaken in Lichtenvoorde en riep de dominee ter verantwoording. Hij liet hem oppakken, waarna deze een aantal maanden gevangen zat.”

'Zuunig we'n op deze vrijheid'
Spiegelingen geeft niet alleen een goed beeld van verschillende oorlogsverhalen uit de gemeente Oost Gelre, maar heeft ook een andere boodschap in zich. “Je kunt nu zien, met de oorlog in Oekraïne, hoe kwetsbaar vrijheid is”, zegt Leemreize. “Op z’n Achterhoeks gezegd: ‘Wie mot allerbastens zuunig we’n op deze vrijheid hier. Dat willen we de mensen die dit weekend naar de theatervoorstelling komen kijken ook graag meegeven.”

Foto: REGIO8

Lees meer over:

Tweede Wereldoorlog|vrijheid|

Meest gelezen

Redactie REGIO8 | 12 apr 2025 09:03

Lees ook

Gevonden baileybrug in Rees wordt herinneringsmonument om niet toe te geven aan oorlog en terreur

Tijdens de coronatijd stuitte Thijs van Dooren uit Gendringen op een bijzonder stuk geschiedenis: ee...

Shelley ontmoet bij AVOG’s Crashmuseum de vinders van haar jarenlange vermiste oom

Tachtig jaar na de bevrijding worden nog steeds geallieerden vermist. Bij AVOG’s Crashmuseum in Liev...

Bevrijdingsweekend Winterswijk: 'We werken samen met zeshonderd vrijwilligers'

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd op 31 maart 1945. Om bij dit jubil...

Vliegers zonder gezicht: boek onthult verhalen achter oorlogsgrafstenen

Overtrekkende gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers vlogen in de Tweede Wereldoorlog over de Achterho...

Gemeente Aalten en Rotterdammers brengen ‘Rotterdambankje’ terug in Dinxperlo

Het ‘Rotterdam-bankje’ is terug in Dinxperlo. In 1950 schonken Rotterdamse dwangarbeiders het als da...

Kunstenaarsduo’s uit Duitsland en Nederland maken vrijheidsbeelden langs rivieren:

Kunstenaarskoppels zijn al maanden bezig met het bedenken en uitwerken van ideeën om stil te staan b...