Ulft, Netherlands

Gendringen herdenkt met nieuw monument

Honderden oorlogsslachtoffers, waaronder Duitse militairen, worden vanaf vrijdag herdacht met het nieuwe monument 'Opdat wij niet vergeten' in Gendringen. Ruim 77 jaar na de Tweede Wereldoorlog vinden meerdere nationaliteiten elkaar bij het herdenken van het verleden.
Jasper Hazelaar | 13 mei 2022 14:28 | Aangepast op 13 mei 2022 14:28
Duitsers, Canadezen, Britten en Nederlanders kwamen vrijdagmiddag allemaal samen in het gedenk- en wandelpark ‘t Olde Kerkhof om de onthulling bij te wonen. De tonen van de volksliederen tekenden het internationale karakter van het moment. Niet alleen het Wilhelmus, maar ook de liederen van Oekraïne, Groot-Brittannië, Canada én Duitsland werden gespeeld. Het zorgde voor de nodige emoties. Burgemeester Otwin van Dijk van Oude IJsselstreek is trots op de samenkomst: “Het is belangrijk dat je je realiseert dat oorlog iets is dat tussen landen plaatsvindt, waarbij landen ook weer de hand naar elkaar kunnen reiken om in broederschap verder te leven.”

Ook voor de Canadees Dennis Isfeld was het bijzonder. Hij hoorde deze week het verhaal over de dood van zijn vader, die in de Tweede Wereldoorlog om het leven kwam in Netterden, van een ooggetuige. “Bedankt Nederland”, sprak de geëmotioneerde Canadees in zijn toespraak. “Dank aan alle inwoners van dit prachtige land.” De overzeese dankbaarheid bleek ook uit de woorden van de Canadese ambassadeur Lisa Helfand: “Dit geeft een goed gevoel, om in staat te zijn Canada te vertegenwoordigen wanneer de Nederlanders nogmaals de opofferingen van Canadese soldaten voor de vrijheid herdenken. Het maakt me elke keer weer trots.”

Duitsers herdacht
Naast Nederlandse oorlogsslachtoffers en geallieerde soldaten, worden ook Duitse militairen herdacht met het gietijzeren monument. “Het monument besteedt aandacht aan de meer dan vijfhonderd slachtoffers die in de oude gemeenten Gendringen en Wisch zijn gevallen”, zegt Jacques Ploeger, lid van de werkgroep die zich inzette voor de komst van het monument. “Daarbij is het heel bijzonder dat er 176 Duitse gevallenen herdacht worden in dit monument.”

Veel geleerd
Het gevoel van bijzonderheid deelden de Duitse burgemeester Christoph Gerwers (Rees) en Van Dijk. Gendringen was ook het laatste dorp in de gemeente Oude IJsselstreek zónder oorlogsmonument. “Dus ik ben wel trots dat nu alle dorpen een monument hebben”, zegt Van Dijk. De meeste indruk maakte echter de dankbaarheid van Isveld. "Ik sprak hem net", aldus Ploeger. "Hij zei: 'Ik heb in die zeven dagen in Nederland meer geleerd over wat er met mijn vader gebeurd is, dan wat er in 77 jaar daarvoor tot mijn kennis gekomen is.'"

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de lokale omroepen Antenne Niederrhein en RN7.

Foto: REGIO8

Lees ook

Gevonden baileybrug in Rees wordt herinneringsmonument om niet toe te geven aan oorlog en terreur

Tijdens de coronatijd stuitte Thijs van Dooren uit Gendringen op een bijzonder stuk geschiedenis: ee...

Shelley ontmoet bij AVOG’s Crashmuseum de vinders van haar jarenlange vermiste oom

Tachtig jaar na de bevrijding worden nog steeds geallieerden vermist. Bij AVOG’s Crashmuseum in Liev...

Bevrijdingsweekend Winterswijk: 'We werken samen met zeshonderd vrijwilligers'

Het is dit jaar tachtig jaar geleden dat Winterswijk werd bevrijd op 31 maart 1945. Om bij dit jubil...

Vliegers zonder gezicht: boek onthult verhalen achter oorlogsgrafstenen

Overtrekkende gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers vlogen in de Tweede Wereldoorlog over de Achterho...

Gemeente Aalten en Rotterdammers brengen ‘Rotterdambankje’ terug in Dinxperlo

Het ‘Rotterdam-bankje’ is terug in Dinxperlo. In 1950 schonken Rotterdamse dwangarbeiders het als da...

Gevoelig archief gaat open, Doetinchem Herdenkt bereidt nabestaanden voor

Het Nationaal Archief rond de Tweede Wereldoorlog met gevoelige informatie wordt op 1 januari openba...