"De voorraad fietsen die we hebben is nu helemaal weg", verzucht Jurgen Vreeman, leermeester bij WerkRaat Fietsen. "Het is gewoon heel jammer. Ik heb een aantal deelnemers en die halen elke dag als dagbesteding de fietsen uit elkaar. Zo brengen we ze ook een stukje ritme bij. Dat kan nu ook niet en dat vind ik eigenlijk het ergst." WerkRaat biedt leerwerkplekken voor jongeren en (jong)volwassenen met een afstand tot onderwijs en arbeidsmarkt. In de fietswerkplaats worden ze opgeleid tot fietstechnicus.
Vlak na de jaarwisseling merkte Vreeman dat de kelder blank stond. "Ik stapte zo met beide benen in een halve meter water", schetst de leermeester, die niet weet hoelang het water er al staat. "Gelukkig is het grondwater en geen rioolwater." De fietsenmakers hebben zelf een dompelpomp in de kelder geplaatst, maar dit zet weinig zoden aan de dijk. Voorlopig is het wachten tot het grondwaterpeil zakt, dan kan er gekeken worden waar het mis ging.
Fietsen voor het goede doel
Bij het leerwerkcentrum werken ze onder meer samen met het ANWB Kinderfietsenplan. "Zo maken we bijvoorbeeld fietsen klaar voor Platform Armoedebestrijding Doetinchem (PAD) en via de gemeente voor gevluchte kinderen", schetst Vreeman. "We hadden een aanvraag staan voor zeventien fietsen en die moet ik nu uit onze showroom halen. Daar heb ik er ongeveer twintig klaar staan, dus dan snap je hoe hard het gaat."
Nieuwe fietsen
De opgeslagen kinderfietsen kunnen direct naar het grof vuil. Van de andere fietsen zijn slechts de handvatten, zadels en bellen nog te gebruiken. "Dat is het enige wat we nog kunnen demonteren", aldus Vreeman. "Misschien dat de gemeente nog ergens een plek heeft waar veel fietsen staan en dat we uit die hoek geholpen kunnen worden. Het zou mooi zijn als we weer nieuwe fietsen krijgen. "
Foto: Jurgen Vreeman