"Vijf jaar geleden hebben we het water laten controleren en toen bleek dat de kwaliteit van het water matig was. De oorzaak was dat er te veel bagger in de gracht aanwezig was," vertelt bouwkundige bij Huis Bergh Abko Zweverink. Door een bijdrage van de Provincie Gelderland kan het kasteel het water nu zuiveren. "Een boot gaat door het water om de bagger vooruit te schuiven. Daarna schept een kraan de bagger uit het water in een vrachtwagen die het vervolgens afvoert." Op dit moment worden er verschillende ecologische maatregelen in de gracht aangebracht, onder meer door beplanting in het water. "Die zijn nodig om het vertragingsproces of het ouderdomsproces, dus dat het opnieuw gebaggerd moet worden, te vertragen", geeft Zweverink aan. "Het verbetert ook de waterkwaliteit, er zullen misschien nieuwe insecten bijkomen en kleine visjes kunnen er doorheen zwemmen."
Het baggeren van de gracht trekt de aandacht van geïnteresseerden in de geschiedenis. Zo gaat Frans Nakken op zoek naar allerlei historische objecten. "Voor archeologisch onderzoek", geeft Nakken aan. "Wat er nog over is van de afgelopen keren. We lopen iedere dag wel even langs om te kijken. Nakken vertelt wat hij allemaal al uit de grachten rondom het kasteel heeft gehaald. "Pijpenstelen, pijpenkoppen, flessen, vazen, kannen en kookgerei. Noem het maar op."
Nominatie mooiste kasteel
Dit jaar is Kasteel Huis Bergh genomineerd voor de titel 'Het allermooiste kasteel van Nederland'. Mede met het vernieuwde water in de gracht hoopt Zweverink dat ze een kans maken. "We zijn genomineerd omdat het een oud kasteel moet zijn met een gracht met wat vestingwerken", geeft de bouwkundige aan. "En wij bezitten al die onderdelen nog en we zijn nog een heel mooi kasteel."
Foto: REGIO8