"Wij willen mensen structureel helpen en niet vijfhonderd euro in de hand drukken", aldus wethouder Janine Kock. "Het moet niet zo zijn dat je alleen de middelen hebt liggen maar dat het ook wordt ingezet." De aanpak Energiearmoede, zoals het plan van de gemeente heet, is een pakket met vijf maatregelen om de energiekosten bij inwoners te verlagen. Naast bespaarcoaches, een communicatiecampagne en een subsidieregeling stuurt de gemeente ook 'fixteams' op pad. Zij gaan onder andere radiatorfolie, duurzame douchekoppen en andere verduurzamende producten aanbrengen bij de huishoudens. Ook is er een witgoedregeling in het leven geroepen waarbij wordt gekeken of er energieslurpende apparaten vervangen kunnen worden.
Voor de stijgende energiekosten waren er ongeveer 1700 huishoudens in Oude IJsselstreek met een laag inkomen, dit is volgens de gemeente nu bijna verdubbeld. "We zien dat mensen het aan de onderkant heel krap hebben, maar de groep daarboven komt ook in de problemen en dat is een grote zorg die wij als college hebben", laat wethouder John Haverdil weten. "Voor mensen met een laag inkomen levert een hoog energierekening stress en mogelijk zelfs schulden op."
Subsidie voor isolatiemaatregelen
Naast de pilot start Oude IJsselstreek dit najaar met een subsidieregeling voor het isoleren van de eigen woning. Huishoudens met een bruto jaarinkomen tot 38.000 euro komen in aanmerking voor de subsidie. Het isoleren van spouwmuur, vloer en dak vallen onder het pakket met een maximum van 1500 euro.
55 plus
De gemeente is in samenwerking met Aalten en Berkelland begonnen met het project 'Heerlijk Thuis in Huis'. Hierbij denken wooncoaches bij 55-plussers mee over energiebesparing in huis. Op deze manier willen ze dat mensen langer zelfstandig in hun eigen huis kunnen blijven wonen.
Foto: REGIO8